Blog Image

Gudrun Carlsson

Om oss och våra älskade hundar

www.skyelice.se

Utflykt

Uncategorised Posted on 2020-05-11 12:20

Vi försöker hålla oss hemma, bara göra lite enkla utflykter i närområdet, åka till matvaruaffären, apoteket. Vi är noga med att hålla avstånd, att sprita och tvätta händerna. Det förskräckliga coronaviruset är man så rädd för, jag är 70 + och äter medicin mot högt blodtryck och hjärtflimmer.
Husbilen har stått på parkeringen allt sedan oktober månad förra året och vi längtade ut, ville göra en premiärtur för året. Vi bestämde oss för att ta en tur söderut, till Persköp ställplats, litet ställe, få bilar och där vi skötte oss helt själva. Har allt med oss i bilen, använder vår egen toa, tvätt, dusch.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Perskop.jpg

Vi besökte Djurholmens Naturreservat, där vi träffade Britta, Jan och Tanja, samt Kerstin, Hasse och Sapphire. Vi hade en heldag i den vackra bokskogen, åt god lunch, fikade och hundarna spårade, tränade uppletande och det blev några promenader. En härlig dag ute i naturen.

Vi avslutade dagen med att köra till Höganäs, där vi parkerade bilen vid Margereteberg strand, Strandbaden, alldeles invid havet, helt ensamma. Underbart att somna till bruset av vågorna och vakna, helt utsövd till strålande solsken.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Hoganas.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är kullaberg.jpg

Träffade Britta, Jan och Tanja vid Kullabergs Naturreservat där vi vandrade upp till Kullens fyr med vidunderlig vacker utsikt, branta stup, blommande träd och buskar. Drack kaffe med nygräddade winerbröd som Britta hade med till oss.
Det är vackert nu i Skåne, våren har kommit lite längre, skir grönska, knallgula rapsfält, träden står i full blom.

Jag fotograferade och har lagt upp ett galleri med bilder från vår lilla utflykt. Här är också våra kära hundar i arbete Ida, Mary och Lily – spårade, Tanja, som visade prov på utmärkt uppletarjobb. Vackra, goa Sapphire var supporter.
https://photobyguca.skyelice.se/#share?id=fdc80e25-eab8-4c14-b78f-428b440e8568Våra kärrhökar

Uncategorised Posted on 2020-04-29 11:45

Varje vår får vi besök av brun kärrhök. Det är så intressant att sitta och följa deras arbete som börjar tidig morgon, till sen kväll att samla kvistar, bygga sina bon samt söka efter mat. Så fantastiskt vackra, elegant och tyst glidflyger de över vassen, dyker ned, landar mjukt för att komma upp igen med kvistar. De är väldigt skygga och svåra att fotografera, har inte mer än ett 200 mm teleobjektiv. De senaste dagarna har jag dock fått se dem glida in över land och jag lyckades få några fina bilder på en vacker hane (ser det på färgteckningen). Har googlat och hämtat information om denna sällsynta och vackra rovfågel som vi får den äran att njuta av varje år.
När ungarna är födda och börjar lära sig att flyga kan man se dem sitta i någon tall, hängande med vingarna. Helt förtjusande.


Information om brun kärrhök.
Circus aeruginosus – Släktnamnet Circus har av antikens författare använts om flera rovfåglar. Artnamnet aeruginosus betyder “rostig” eller “kopparärgig” och syftar på den rostbruna färgen.

Typiska kännetecken:
42-56 cm. Vingspann 115-140 cm.
Vuxen hane har svarta vingspetsar, ljust blågrå stjärt och delar av vingarna. Ryggen och inre delarna av vingarna är bruna medan huvudet och bröstet är gulvita. Honan är mörkbrun med ljusare strupe, hjässa och framkant på vingarna. Ungfåglarna liknar honan.

Den finns främst i södra delen av landet. Mindre vanlig i mellersta Sverige och förekommer i Norrbottens kustland. Den äter små däggdjur och fåglar.
Läte:
Tystlåten. Under parningsflykt ett högt “qui-äh” och pipande “fieh”.
Häckar:
Ett plattformsliknande bo direkt på marken som byggs av grenar, gräs och vass. Häckar i vassar längs näringsrika sjöar. Lägger 3-5 ägg som ruvas av honan i ca 5 veckor.Brun kärrhök är en utpräglad slättsjöfågel. Den patrullerar vassar och omgivande åkermarker glidflygande med vingarna ofta ganska högt, som i ett V. Under häcksäsongen förser hanen honan med föda vilket kan ske med en viss finess. När hanen närmar sig boplatsen med föda signalerar den till honan som möter upp på något lägre höjd. Vid ett visst ögonblick släpper hanen bytet då honan vänder sig på rygg i luften och fångar det med klorna.

Det svenska beståndet uppskattades till 1 400 par år 2000 men arten står inför ett antal hot som t.ex. jakt under flytten över medelhavsregionen. De är även känsliga för störningar under parningsperioden och av förgiftning från blyhagel.

Brun kärrhök övervintrar i Medelhavsländerna och tropiska Västafrika dit den flyttar från augusti till början av oktober. De första kommer tillbaka i slutet av mars, medan de nordliga återvänder i mitten av maj.9-åringar

Uncategorised Posted on 2020-04-15 11:53

Vi träffade Britt och Chester på Kinnekulle, åkte till Stenbrottet för att ha 9-årskalas för Mary och Chester. I dessa coronatider får man träffas ute i det fria, fira med medhavd fika och ha roligt. Vi hade bakat havrevåfflor till hundarna och vi själva mumsade på en god smörgåstårta.

Födelsedagsbarnen fick present, Mary en rosa lång docka, som piper och jämrar sig, som vi döpte till Lisa. Den blev hon så glad över, lekte med hemma. Chester fick en tvättbjörn, som han var måttligt intresserad av, men kanske den blir roligare hemma.

Härligt väder, fina promenader och vi var glada och nöjda. En underbar dag för oss alla.Next »