Oktober månad och vi har väldigt mycket vilda djur som rör sig här i vårt område. Hjortar, rådjur har sin fristad de kommer i stora flockar med sina halvstora kid. Det rika fågellivet med kärrhök och korpar, där ungarna nu blivit flygfärdiga. Mycket gäss och tranor passar skränande över oss. Vi har även kattugglor som skriker när det blir mörkt, vilket gör att hundarna går igång. Detta fågelläte är de väldigt fundersamma över, låter som någon är i fara.
Mary, vår pysselgumma som älskar att leka och bära runt på saker, har också ett stort intresse att bevaka sin familj, vårt hus och egendom (trädgård). Vår lilla polis, vaktkonstapel. Vi skojar att hon tillhör Finska gränspolisen, hon har ju både finska och ryska anor.

Just nu har hon mycket att göra nattetid, vill vakta huset från alla vilda djur utanför, hon hör prassel, ljud från dem, hör kattugglorna skrika. Väcker oss genom att försöka öppna ytterdörren, eller så står hon vid våra sängar och ”pratar” lite lågmält, tycker vi skall gå upp för att släppa ut henne. Ibland tänker vi, kanske hon behöver kissa eller bajsa, men nej då, hon skall bara ut och kolla läget. Sedan är hon nöjd i bästa fall lägger hon sig och sover.