Nu skall jag ta kontrollen över blodtryck och flimmer. Nya apparaten, Braun ActivScan 9, är enkel att använda. smiley
Tyvärr hjälpte inte elkonverteringen av mitt hjärta som jag skrev om här i bloggen, 6 december. Flimret kom tillbaka ganska snart. Den 5 februari var jag tillbaka på Skaraborgs Sjukhus för att göra ett UCG – ekokardiagrafi av hjärtat. Man kontrollerar kammarfunktion, storlek på förmak och kammare samt klaffunktionen.


Resultatet blev både bra och lite mindre bra, jag var tyvärr i hög stress, hjärtat slog alltför fort och mätningarna var lite svårbedömda enligt journalen. Men i det stora hela var mitt hjärta normalt, men bultar för snabbt. Jag har förhöjt blodtryck sedan många år och diagnosen förmaksflimmer som är lite svår att hålla tillbaka. Måste fokusera på min höga stressnivå.

Positivt är, jag tränar någon gång i veckan på gymmet, cykel ca 10 min. lyfter hantlar och jobbar i maskinerna 2-10 kg. Det känns jättebra, går sköna promenader, där det inte är alltför kuperat, 2-3 km, fungerar utmärkt.

Den medicinering jag har nu tycker jag fungerar bra, mår bra inga större biverkningar, som jag tidigare hade med riktigt svullna ben/fotleder.

Den nya blodtrycksmätaren är väldigt bra, jag kan följa mitt tryck och pulsen på ett bra sätt, samla det och visa läkarna, om de är intresserade!! De mätningarna som gjorts på Sjukhuset och Vårdcentralen har inte varit så positiva eftersom jag blir nervös och stressad av situationen. Det är allmänt känt att många får ett högre blodtryck när
det tas på sjukhuset, i synnerhet när läkaren själv tar trycket. Fenomenet har
till och med ett eget namn ”White coat effect” eller ”Vitrockseffekten” på
svenska. Det kan höja blodtrycket med hela 20-30 procent. smiley


Detta står dock att läsa på nätet vilket gör att jag kan känna mig lite lugn och avslappnad med min diagnos!

“Det
finns två saker att beakta när man som du har förmaksflimmer. Hjärtat ska inte
slå fortare än cirka 70-90 slag/minut i vila och man kan ta blodförtunnande
läkemedel för att inte drabbas av stroke. Med dessa två enkla krav uppfyllda
lever man lika länge med förmaksflimmer som om hjärtat slog helt normalt!”

Kenneth Pehrsson
Docent och specialist i internmedicin och kardiologi
Karolinska Institutet