Midsommardagens morgon, 23 juni, klockan 7.50, blev en riktigt otrevlig upplevelse. Det började mullra, knaka och hela huset skakade. Vi konstaterade snabbt att det måste röra sig om ett jordskalv. Några tavlor åkte på sned, i övrigt hände inget med huset. Ida låg och sov, märkte inget medan Lily och Mary gick runt, tittade och undrade vad är detta. smiley

Ganska snart rapporterade media att det rörde sig om ett skalv, preliminärt mätt till magnitud 3,0. Efter djupare analys mäts nu skalvet till 3,2 enlig Björn Lund, seismolog Uppsala universitet. “Det är i jämförelse med de flesta jordskalv i Sverige relativt stort. Epicentrum av skalvet var ca 9 kilometer nordost om Skara och själva sprickan i berget öppnade sig på 22 kilometers djup enligt mätningarna.

Det kändes kraftigt här på Kinnekulle, trots att det är ca 2 mil till epicentrum.

Området söder om Vänern är ett av de två mest aktiva områdena i landet, enligt Björn Lund. I Skövde inträffade 1986 ett av de starkaste skalven någonsin i Sverige, då med magnituden 4,5.

Detta skalv, 1986, minns jag mycket väl. Jobbade då på Handelsbanken i Mariestad och vi blev verkligen chockerade över hur kraftigt det kändes. Riktigt otäckt. Nog känner man sig liten då naturens krafter sätter igång.smiley