Nu har vi städat och julpyntat. Vi har tagit fram våra tomtar, den finaste är min älskade Tomtenisse som varit med sedan jag var barn, är över 50 år gammal. Ser så snäll, glad och god ut.smiley

Men i år har gammeltomten fått en ny kompis, en modern rolig tomtenisse, som lyser så fint i mörkret.


I år valde vi att ta fram den gamla “allergigranen” från mitten av 80-talet och har placerat den på altanen. Vi har en äkta gran med ljus i ute i trädgården. Mycket ljus känns fint nu när det är så mörkt, grått och trist. Kan inte minnas att vi har haft så varm och grön jul, + 13 grader! Saknar snön, det lyser upp i vintermörkret.


Det är roligt att tillsammans göra lite favoriträtter till jul. Någon sillinläggning, steka strömming med mycket dill emellan och lägga in i ättikslag, mums! Vi har kokat julskinka samt kokat underbart god rödkål, med rödvin, honung, äpple, fikon samt kryddor.

Köttbullar gör vi bara till jul, då har vi kanel och lite annat gott i. Egen sillsallad vill vi ha också, det är lite tidsödande att skära, men den blir så otroligt god efter min mammas gamla recept.

Riset är också kokat och skall blandas med apelsiner och vaniljsocker. Detta är bland det bästa jag vet på julbordet. Min mamma gjorde alltid det, Per tyckte också mycket om apelsinriset och gör det nu varje år!

Hundarna tycker det är mysigt när vi håller på, de ligger och kollar och väntar på lite smakbitar. De är mycket förtjusta i julmaten.


Nu ser vi och vår lilla familj fram emot en lugn och fridfull jul. Hoppas att vädret blir hyfsat så vi kan vara ute lite med hundarna i skog och mark.