En gråmulen novemberdag, duggregn och friska vindar och vi
körde ut till Spikens Fiskeläger. Det
var nu nästan öde, endast lite fiskebåtar som kommit in med nattens och
morgonens fångst.

I en av de små bodarna lyste lamporna, tre personer satt runt ett bord med morgonens fångst av siklöja framför
sig, i knät hade de var sin plastlåda. De var mycket skickliga, snabbt och vant klämde de ut romsäcken. Det var fantastiskt att få se detta hantverk, de hade många års
erfarenhet. Jag har nu full förståelse
för att Vänerlöjrom har ett kilopris på 900-1000kr.

Jag hade stämt möte med Ulrika och maken, fiskare sedan många år. De driver en liten
butik, Ullis fisk, där de bland annat säljer Vänerlöjrom. Just nu är butiken
stängd, men de har löjrom att sälja på beställning.
Ulrika, som jobbat med att klämma siklöja i många år, berättar om hantverket. Bästa tiden att fiska
siklöja är oktober – december. Då har
siklöjan fin kraftig rom.

Siklöjan fiskas med nät, som vittjas på morgonen. En riktigt bra fångst är 2
ton, 60 lådor, men kan variera ned till endast
3 lådor. När fiskarna kommer in, börjar man med att
klämma löjrom, ett hantverk som tar många år att bli snabb och skicklig på. Man knäcker, klämmer ut romsäcken,
innehållande ca 1 tsk rom per fisk. 30
kg siklöja ger mellan 1½ – 2 kg löjrom.
Därefter vispas den för att få bort romsäcken, den sköljs i fem olika vatten,
den hängs på tork i två dygn och sedan saltas och kan avnjutas. Siken, kallas också för sil – speciellt
för norra Skaraborg, var på 60-70 talet en bra matfisk, men numera fryses den ned och blir djurfoder.

Nu har jag handlat ett kilo, fått bra tips hur man delar och fryser ned i mindre förpackningar. Det skall bli underbart att få smaka av och njuta av detta – Vänerns guld.smiley

<!–
WriteFlash('//naturgallery.skyelice.se/#!album-472‘);
//–>//naturgallery.skyelice.se/#!album-472