Lily har mått dåligt i helgen, idag blev det veterinärbesök.

Det började i fredags, vi var ute på en kort promenad i Källby, innan vi åkte in till Lidköping. Det var fruktansvärt åskoväder, vi gick inte långt innan regnet började komma över oss. Där vi gick fanns MASSOR av fågelskit. Lily tyckte hon kommit till ett delikatessbord – jag försökte verkligen hålla henne och de andra borta, men inte lätt med tre hundar. Alice var kvar i bilen. smiley

När vi kom hem igen, kräktes Lily,en hel del grön skit. Usch så äckligt och hon valde dessutom att lägga upp det på skinnet som vi har på golvet. Ut med skinnet i regnet, städa upp och Lily fick lite filmjölk. Hon gick och vilade, men framåt kvällen var hon inte sig själv. Vi skojade om att hon var “mätt” och hade kanske lite magknip.

Lördag var också en regnvädersdag, hundarna vilade mycket och Lily var verkligen inte på alerten som hon brukar. Vi kände inte riktigt igen henne, men på promenaden var hon i alla fall lite glad, dock inte alls så rörlig, hopp och skutt. Funderade på om hon fått i sig något olämpligt i samband med fågelskiten. Lite oroande, tänk om hon blev lite förgiftad.smiley

På söndag morgon var hon riktigt påverkad, vi tog tempen, den visade på 39.7. Hon var sparsam med ätandet, såg ut att ha ont i kroppen. Gick stelt och försiktigt, ville inte hoppa upp i sängen som hon brukar. Vi kollade naturligtvis hur hon var i vulvan, hon har nyss löpt färdigt. Men hon smärtade inte alls när man tryckte på magen, klara flytningar. Funderade på om hon fått UVI, hon drack en hel del, men kissade väldigt länge. Inget småkissande.

Under dagen steg temperaturen ytterligare, pendlade mellan 40,3 – 40,7. Nu började vi bli oroliga, hur skulle vi göra – åka 10-15 mil till akutdjursjukhus, eller försöka hålla nere tempen med antibiotika som vi hade hemma, tills idag då vi kunde besöka vår ordinarie veterinär?

Vi valde att ge henne ett par Synulox under dagen, hon drack och vilade mycket. Hon drack havremjölk, åt glass, det var gott. Kylde henne lite med kalla handdukar. På kvällen ville hon ha sin mat, trots att tempen visade 40 grader. Hon fick då också lite Metacam, mot smärta.

Idag på morgonen, hade tempen sjunkit till 39.3. V fick tid direkt hos vår veterinär. Blodprover togs och analyserades. Han kände på livmoder, lyssnade och undersökte noggrant. ALLA värden var bra, njurar, lever, bukspott, HB men de vita blodkropparna var för många, värdet var på 31 (normalt max 12). Det tyder på en rejäl infektion i kroppen och med min berättelse om att hon sett ut att ha ont i kroppen genom sitt sätt att röra sig, inte kunnat hoppa upp, inte sprungit, inte ens orkat skälla på grannes hund som gick förbi – ja, då var det med stor sannolikhet väldigt ont i leder/muskler. smiley

Antagligen en fästingburen infektion, Ronaxan och Metacam några dagar tills värken försvunnit. Efter bara 7 timmar, efter första tabletterna, är tempen nu nere på 38,5, hon är piggare, var ute i trädgården med de andra och vaktade reviret, var med och tiggde lite godis då vi fikade. smiley Underbara lilla tös, så glad man blir av bara sådant litet tecken, efter att ha sett henne så “utslagen” i flera dagar. Nu hoppas vi hon fortsätter att svara bra på behandlingen och kryar på sig.

Men vad gör vi med alla dessa fästingar!
Det är ett gissel, Lily hade sin första fästing på sig som liten valp (den enda valpen som jag vet, som blev noterat) Ida och Alice har behandlats för borrelia/anaplasmos. Josef blev hårt drabbad de sista åren då han levde av anaplasmos. Jag har själv haft borreliainfektion, Per och jag är vaccinerade mot TBE, men även hundarna kan få det.

Vågar man ge de nya pillren, Bravecto, som dödar fästingar? Preparatet är helt nytt i Sverige och inte utvärderat.