Tävlingssäsongen började i april, då Ida och Per tävlade i Tibro och var retligt nära att bli uppflyttade till högre klass spår. Sedan tävlade de några gånger igen med det blev allt sämre resultat, Ida såg inte ut att må särskilt bra, men vi trodde det handlade om lite skendräktighet . Med facit i hand var hon säkerligen inte helt alert vid tävlingen i Tibro heller.

Det blev paus fram till Collie SM, där det inte alls gick så bra. Något var på tok , nu kunde vi inte skylla på skendräktighet och beslöt oss för att göra en grundlig undersökning av henne. Blodprover togs och hon hade höga titer av både borrelia och anaplasma.

Nu blev det tävlingsförbud, vila, bara lite skojig träning och medicinering. Därefter har träningen successivt ökat och lagom till Klubbmästerskapen i Götene, förra helgen 8 september, deltog hon i tävling igen. Det gick ganska bra, men hon hade en del fel, bland annat reste hon sig på platsen. Hoppet, hennes “bästa moment” däremot fick hon hela 9,5 på.

Nu en vecka senare 15 och 16 september kom Per och Ida med på två lägre tävlingar, dels i Mariestad samt Skövde. De har tränat under veckan, och det har varit lite ostadigt på bland annat platsliggningen, ena dagen har hon legat fint, medan nästa dag – nej hon har rest sig. Hoppet har fungerat fint, liksom de övriga momenten. Men det är skillnad på träning och tävling!

Lägre tävlingen i Mariestad igår började jättebra, Ida låg på platsen, fyra skott, linförighet 8/7,5, framförgående 6/7 , platsläggande 8,5/7. Inkallande blev det en liten miss, la sig vid sidan av Per i stället för sitt, 7.5/6,0. Sedan kom krypet, det var blött i gräset och detta gillar inte Ida, Noll. Apporteringen blev lite seg 6/7 och till sist hoppet, Idas “favoritgren” blev helt inte bra. Kom ut fel, satte sig snett och valde då att springa tillbaka vid sidan av hindret. Noll.smiley

Spåret gick fint, perfekt påsläpp, men hade lite väl hög fart och missade första pinnen, sedan kom hon i mål med 6 pinnar och slutet. Totalt 50 + 189.

Lydnadspoängen räckte inte till uppflyttning – men till godkänd i lägre klass spår – Det var tredje gången !

Ny lägre tävling i Skövde idag. Här började man med spåren. Ida startade bra, perfekt påsläpp och gick ut i en rasande fart. Stötte på viltsvinsgropar som hon snabbt undersökte och spårade vidare, men frågan är om hon inte kom lite fel i samband med det. Hon missade tre pinnar. Kom i mål på 13 minuter (1 km) med 4 pinnar och slutet, det blev endast 50 + 147 p , 197 poäng. Nu var hon tvungen att få poäng på budföringen, men den har strulat lite så Per har avstått de senaste tävlingarna. Han tog chansen, trots dålig träning, att hon skulle fixa det, men misslyckades. Hon gick ut en bit, men vände om till Per och det blev nolla. Poängen i specialen räcker inte till uppflyttning, måste ha minst 210.

Nu handlar det mest om att göra så positivt som möjligt och Per ser det som ren tävlingsträning. Spelar ingen roll hur det går, de är sedan tidigare godkända i lägre klass spår.

Platsliggningen blir därför till stor glädje, full poäng. smileyFem minuter, 4 skott. Ida ligger hur tryggt som helst, med en riesenhane intill som reser sig upp, börjar skälla, går till några schäfrar som också reser sig och det blir lite oreda. Suveränt Ida, husse blev verkligen glad och stolt!

Även idag började lydnaden bra. Linförighet 7,5/8, framförgående 7/7 platsläggande 6,5/8,5. Inkallande 9/9,5 (superbra). Nu till krypet, inget moment som Ida är så förtjust i = noll. Apportering (med hög koeff.5) tyvärr bara 5/5 och till slut hoppet som hon återigen misslyckades med, snett sättande och springer bredvid tillbaka, noll.
Varken poängen i lydnaden eller specialen räckte till uppflyttning – men till godkänd i lägre klass spår, fjärde gången!

När Per och Ida kom hem, tog vi fram hoppet och lät henne ha lite hoppövningar . Nu hoppade hon så tjusigt, satte sig och hoppade tillbaka! Duktig Ida, hon kan men hon måste få till det även på tävling. smiley

Sammanfattningsvis, två tävlingar på 2 dagar, båda med poäng GODKÄND i lägre klass spår. Det är faktiskt Per glad och nöjd med. De hinner inte lägga ned så mycket tid på träning, då kan man inte förvänta sig att det skall gå som på räls! Dessutom har Ida varit drabbat av borrelia/anaplasma. Vi vet inte hur länge hon har haft bekymmer, det upptäcktes i somras och hon har gått på medicin. Vi har dock inte tagit nya prover om hon verkligen är fri från dessa titer, eller fortfarande bär på lite fästinginfektion. Men hon verkar betydligt gladare och piggare, orkar mera men det tar ju tid för kroppen att återställa sig också efter infektion och medicinering!

Tävlingssäsongen är nu slut för i år för Per och Ida, de står som reserver på någon tävling till men osannolikt att de kommer med.

Per har också fått remiss för en höftledsoperation, så nu blir det en lång paus! Förhoppningsvis är Per frisk igen framåt våren och kan utan smärtor vara ute i skog och mark tillsammans med hundarna, vilket han trivs så bra med.

Finaste Ida och Per. smiley Ni är bäst – BIV – och jag är så stolt över mina älsklingar!