Våren är här och vi har varit ute i helgen och tränat med hundarna. Underbart väder i lördags, strålande solsken och perfekt för sök. Då reste vi till Tidaholm och var med Mikaels sökgäng för att låta Mary få prova på sök igen. Det har gått ett par månader sedan hennes debut, men hon hade bra minnesbilder, och det gick över förväntan!

Hon vädrade, gick ut lång, sökte, jobbade på , förstod att hon skulle finna en person. Mary är jätteglad i människor och blev naturligtvis lycklig när hon hittade Mikael, som hade en hel godisburk och bjöd på. Jag kallade in och kopplade henne och bad “visa på” och det bar iväg ut igen med full fart. Knappast jag kunde hänga med. smiley.
Vi gjorde fyra lyckade sökslag, med olika figuranter och hon var så motiverad och duktig.smiley

Vi har bestämt oss för rullmarkering och skall nu träna henne separat att ta och bära rulle. Fick lite goda råd och tips hur vi skall träna in det. Det får bli nästa moment i hennes träning. Hon tycker det är så kul så vi tänker fortsätta.

Mary är också väldigt duktig på att spåra. Är den av våra hundar som tidigt visat störst spontant spårintresse. Började redan som liten valp att gå med nosen i backen i trädgården och undersökte vilka som varit där.

Ida ligger i träning inför tävlingssäsongen som börjar i april. Hoppas Per och Ida kommer med på några tävlingar, det är stor konkurrens om platserna i lägre spår.

Perfekta spårmarker i Tidaholm, där vi tränar sök, så Per gick ut spår till Ida som hon klarade jättebra. Alice och Josef fick också gå var sitt spår till deras förtjusning.
Riktigt rörande att se Josef, 12 år och 9 månader, så glad att spåra upp pinnar som han bytte mot godis. Skuttade som en unghund smiley.

Idag firar vi vår Alice som fyller 9 år! Tänk vad tiden går fort, nu är hon både mor, mormor, farmor. Har lagt ut på hemsidan en kul film på henne, likaså fina bilder som är tagna i februari/mars. Hon är helt urfälld, ser lite luggsliten ut, men ny vacker päls är på utväxt.

En trevlig födelsedagspresent blev det nya Mentalindexet som nu är klart. Svenska Collieklubben har deltagit i ett pilotprojekt att arbeta fram en index för mentala egenskaper hos hund. Vi har varit med och stöttat projektet, tyckte det var intressant.

När de olika index-listorna nu kom var det fantastiskt kul att se hur väl Alice, hennes släkt och avkommor låg till. Skall lägga ut alla resultat för varje hund på hemsidan, men det tar lite tid. Så mycket kan jag i alla fall säga att Alice har ett inofficiellt medel (fem olika index/5) indexvärde på 114 och hennes sju avkommor/barn ligger på medlelvärden 111-114. Ett mycket bra avelsvärde.smiley

Ca 50% hade index under 100 på de fem olika listorna.

http://www.svenskacollieklubben.se/mentalindex/mentala_index.htm

Här ovan finns mer att läsa om projektet och alla hundar med index.