Igår var valparna 12 dagar, ögonen öppna och verkar börja höra. De är så gulliga, har öron som står åt olika håll, ett upp, ett ned. Testar att springa lite och att vistas i valplådan är helt kass. Nej, vi klättrar hela tiden över kanten, 25 cm hög, för att komma ut i hagen utanför.

Vi har från Kulltorps Pressgjuteri beställt en stor och mycket stabil hage. Den har vi tänkt kunna använda ute och även till vuxna hundar. “Maskorna” i nätet är 4 cm, så ett litet colliehuvud skulle kunna komma igenom, men vi bedömde att de ännu är så unga att de inte skulle få för sig att ta full fart ut och försöka tränga sig igenom.

Igår förmiddag, hände det som icke fick hända – lille Chesterfield Reef, klättrade precis som de andra över lådkanten för att komma till mor Ida och tog full fart rakt ut genom nätet. Det var gjort på en ögonblick, jag hade på filmkameran för att föreviga de små valparna som tog sig så elegant över för att komma till mamma och få di. Jösses, det blev full panik, lille gossen illvrålade, mamma Ida blev mycket orolig, mormor Alice som kom till undsättning utanför nätet. Jag försökte att vrida “montera” ut gossens huvud ur nätet. Det gick fint, bara han slutade skrika, gapa. Allt slutade lyckligt, han lade sig till ro ihop med syskonen och mumsade på mammas goda mjölk.

Den lille utbrytarkungen hann bli filmad – här ett par stillbilder.

Nu fick jag hänga upp lakarn, lite provisoriskt, tills Per kom hem. Han köpte finkornigt plastnät, som han satte upp på insidan runt valphagen. Nu är det helt valpsäkert igen, hoppas jag. Undrar vad de hittar på härnäst? Valparna är tidiga och vill ut på äventyr. Idag på morgonen gjorde lilla Marion Reef tappra försök till utbrytning. smiley

Valplådan är inte alls intressant längre, Ida vill inte ligga där och dia och småttingarna vill ha större ytor att tulta omkring på. De är riktigt stadiga i benen för att vara endast 12-13 dagar gamla.

Köttfärs blandat med fil är gott. Igår fick de äta från ett fat, det var mycket populärt, men inte tvättningen efteråt .smiley

Vi går mot nya roliga äventyrsmiley