Vi har idag tagit steget ut på tävlingbanan. Efter att ha tränat appellklassens lydnadsmoment samt vanliga spår under vintern, våren och sommaren kände jag mig någorlunda färdig att göra ett försök i appellklass spår.

Det har inte blivit speciellt mycket träning med störningar och i tävlingsmiljö, så det var lite spännande hur det skulle fungera. Vi var med på Götene BK:s KM, där fick vi dock lite träning.

Nu var det “skarpt läge” och det började inte speciellt bra. Spåren gick ute på klövermark med kraftig blåst. Jag fick mitt spår nära E20, gick ut det och efter en stund, strax innan vi skulle gå på, såg jag tre rådjur som sprang rakt över spåret och försvann in i en närliggande dunge. Där stod rådjuren och tryckte, eftersom viltstängslen vid E20 hindrade dem att springa vidare. Ida är utbildad eftersökshund och viltspårchampion, naturligtvis fick hon nos på detta och blev ganska okoncentrerad. Men min duktiga spårhund, tog upp mitt spår efter lite slag, plockade alla pinnarna och fick 7,0 / 8,0 på spåret. Det fick man vara nöjd med, flera hundar fick bryta pga den starka vinden och kanske också viltstörningar.

Budföringen fick utmärkt, 9,0. Platsliggande likaså, full poäng 10. Inkallningen var också nästan perfekt 10/9,5.

Dagens absoluta höjdpunkt och som gjorde mig riktigt stolt och glad – Ida gjorde en suverän linförighet och fick 9.5 av båda domarna. Jag har aldrig tidigare fått så höga poäng med någon av våra hundar på linförighetsmiley

Framförgåendet och platsläggandet blev 0, det har vi inte helt klart, men det är låg koeff. (2).

Ida var kvick ut på apporteringen och kom in lika snyggt, men satte sig tyvärr framför mig och fick neddrag till 6,0/5,0.

Hopp över hinder tränar vi med boll, klicker och target. Nu förväntade hon sig en boll, hon hoppade elegant över hindret och sprang iväg minst 10 meter. Det blev några dubbelkomandon och hon hoppade tillbaka, men här blev det en nolla, tyvärr. Det hade räckt med 6-7 så hade vi klarat uppflyttningen, nu fick vi 200 poäng och blev godkända.

Jag är väldigt nöjd med debuten men måste träna vidare för att få säkerheten i momenten. Det gäller både mig själv och Ida.

Vi kommer igensmiley