Ryssvärmen sveper in över Finland med stark hetta och åskskurar. Temperaturen visade igår +30 C, idag något mer behagligt pga lite fläktande vindar.

I tisdags reste vi med färjan Galaxy, Silja Line, från Värtahamnen med destination Turku/Åbo. Regnet vräkte ned och vi höll oss mest i hytten. Hade tänkt få en behaglig natt och vila inför den långa bilresan på 45 mil upp till Kuopio.

Det blev dock inte mycket sömn, det skakade och väsnades. Man skulle kunnat tro att det var vinter och att vi valt att resa med en isbrytare. Att denna stora och som vi fått information om lyxiga färja kunde föra sådant oväsen är för oss en gåtasmiley. Vi hade bokat de bästa hyttplatserna där det var tillåtet att ha hundar. Har aldrig upplevt sådan dålig komfort när vi åkt med Viking Line.

Alice och Ida, våra två små käcka divor, intog de bästa platserna i hytten, dvs sängarna, medan vi fick ta den plats som blev översmiley. Vad gör man inte för sina små älsklingar?

Skog, skog, hyggen men mycket bra vägar. Vi såg endast några lantbruk med kossor. Vi ett tillfälle blev det dramatik, tur att vi har en bra bil och suverän förare, dvs Per. Ett antal kronhjortar kom i full fart ut framför oss. Väglaget var blött av regnet, Per tvärnitade och vårt ABS-system på bilen höll oss stabilt kvar på vägen, samt räddade oss från kollision.

Det är Internationell Dogshow i Kuopio 6-8 augusti 2010, så det var svårt att få hotellrum trots att vi bokade före midsommar. Vi lyckades dock få ett singelrum på hotell Cumulus. Hotellet är i god klass, ligger mitt i staden, invid järnvägsstationen och kyrkan.

Vi checkade in på hotellet och tog hissen upp till 5:e våningen. Rummet är inte så stort, en säng på 120 cm, men väldigt fräscht och nyrenoverat. Alla bekvämligheter finns, men vi saknar airkondition. Vilken värme, över 30 C, och det går inte att öppna fönstren. En liten fläkt är det enda som ger oss lite svalka.

Våra båda flickor, divorna, tyckte naturligtvis att det var fruktansvärt varmt att vistas på rummet. Vi försökte vara ute till sena kvällen, åt lite mat och tog promenader, men det var nästan lika varmt ute.

Inte mycket sömn i natt heller. Divorna Alice och Ida, envisades med att placera sig på sängen liggande framför fläkten som gav dem lite svalka. Gissa om det blev varmt att ligga två vuxna och två långhåriga colliehundar i en 120-säng smiley.

Gud, så skönt det var att ta morgonpromenaden till kyrkparken. Det var nu betydligt svalare ute än på hotellrummet. Har talat med hotellpersonalen om vi inte kan få nyckeln till fönstren så att vi kan öppna dem. Vi tänker inte kasta oss ut från femte våningen. Vi vill bara ha lite friskare luft på rummet.

I morgon, lördag och söndag skall Alice och Ida delta i den stora utställningen. Det skall bli kul att se en massa vackra collie. Det är ca 20-25 hanar och 40-50 tikar anmälda varje dag, så konkurransen är enorm. Vi har inga förhoppningar på några topplaceringar, det är bara kul att vara med.smiley