Deckare är nutidens sagor och väldigt populära. Jag har blivit så fascinerad av Alexander McCall Smiths snälla deckare “Damernas Detektivbyrå”.
Den förtjusande Mma Precious Ramatswe startar Botswanas första kvinnliga detektivbyrå. Hennes metoder är verkligen okonventionella, men med klokhet och sunt förnuft och en fenomenal förmåga att vinna människors förtroende lyckas hon oftast hjälpa sina bekymrade klienter.

Man får lära känna Botswana, människor i landet, deras heder och moral. Man blir smittad och engagerad av Mma Ramotswes kärlek till sitt land och gläds åt hennes finurlighet och klokhet.

Om Mma Ramotswe och Damernas Detektivbyrå finns nio böcker översatta till svenska. De har även filmatiserats, finns på DVD, och kan nu även ses på SVT1, söndagkvällar.

Jag är väldigt intresserad av Afrika, dess spännande historia, landskap och framförallt djurlivet. Vi människor, homo sapiens, har enligt en teori vårt urspung i den afrikanska kontinenten.

I december 1994 reste Per och jag till Sydafrika, grannland till Botswana. Stax innan vår resa läste vi James A. Micheners fantastiska roman i två delar “Frihetens Sjö”. Den beskriver 15.000 år av afrikans historia och är otroligt spännande.

” Det är en mäktig roman om verkliga och fiktiva människor fångade i historiens framvällande flod. Den berättar om äventyr och hjältemod, om kärlek och lojalitet, om grymhet och bedrägeri. Allt utspelas mot en fond av det storslagna sydafrikanske landskapet.”

Vi kände igen platser, folkslag, stammar och upplevelsen blev extra mäktig efter att ha läst romanerna.

Ett bestående minne är naturligtvis de vilda djuren. Jag har skannat in diabilder från vårrundresai Sydafrika. Här är ett litet smakprov på spännande, farliga möten med lejon, elefanter, geparder. Elefantbabyn var lekfull och rolig, lejonungen Sunshine var fortfarande relativt tam, de fanns på en lodge där vi övernattade.Jag klappade Sunshine på ryggen, men fick ta det väldigt lugnt.

De övriga lejonen och geparderna är vilda. Vi åkte i en öppen jeep med beväpnad chaufför. Bilderna är från Krugers Nationalpark. Intressant att se geparderna, världens snabbaste djur, de rörde sig graciöst i passgång!!

Pingvinerna träffade vi utanför Kapstaden, ungarna håller på att fälla sin babypäls och mamma pingvin vaktade sin flock.

Till sist en rolig bild på mig då jag skall försöka att sitta upp på en struts. Inte det lättaste kan jag lova, en rund hård kropp och den smala halsen, som kändes som den var gjord av teddy, att hålla sig i. Det blev ingen ridtur kunde inte hålla balansen.smiley

Har en önskan, en dröm att resa till Rwanda och se bergsgorillorna. Såg ett program om dem i förra veckan och det skulle vara fantastisk upplevelse.